Коментар от Полина Паунова: В последните дни един клип буквално се

...
 Коментар от Полина Паунова:
В последните дни един клип буквално се
Коментари Харесай

Какво се крие зад мечтите на Национална лотария

 Коментар от Полина Паунова:
В последните дни един клип безусловно се трансформира във вирус. Взриви обществените мрежи и провокира голям брой реакции - подигравка, яд и подписка в отбрана на... Националната лотария. Във въпросното видео другояче надареният артист Захари Бахаров приканва политиците да не лишават “мечтите на хората ”. А фантазиите на хората се оказаха хазартните талончета.

Паралелно с клипа едрият бизнес се разгласи против лансираните ремонти в закона, които целят да лимитират рекламата и продажбата на лотарийни билети. Същото сториха и от АБРО - организацията на радио- и телевизионните оператори.

В отворено писмо Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с ръководител Кирил Домусчиев се разгласи против импортираните по самодейност на вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за
хазарта, като ги назова " популизъм " и " законодателен волунтаризъм ".

“Прибързаното приемане на неразбираема редакция на закона и отпадането на правилото на саморегулация няма да докара до изгоди за обществото ”, считат на собствен ред от АБРО. Организацията упорства текстовете да се подложат на социална полемика с бизнеса, с специалисти, с медии и изобщо с всички, които имат отношение по тематиката.

Какво (не) чухме от малките екрани

В същото време в националните малките екрани спор по измененията по този начин и не се състоя. И то не тъй като няма какво да се каже или тъй като няма искащи да приказват. Ако потребителят (и на картончета, и на новини) се осведоми единствено от българските малките екрани, по този начин и няма да разбере какво тъкмо става. В излъчванията си те оповестиха, че има огромен проблем с един законопроект на Валери Симеонов, само че какъв е той, какво предлага, за какво го предлага - това по този начин и не стана ясно. Националните частни медии оповестиха само, че има проблем.

Липсваха нормалните граничещи с нервност диспути в утринните блокове, липсваха настървените разногласия. А фенът разбра едно: неприятните политици вършат някаква смяна, която явно ще бъде пагубна и с ужасни последствия. Така споделят и бизнесът, и медиите. Потребителските рубрики, станали по този начин съвременни в последно време, мълчат. Следобедните обзорно-публицистични формати мълчат. Новините мълчат. Говори само Захари Бахаров, който е угрижен, че ще бъдат ограбени фантазиите на хората.

Какво в действителност предлага законопроектът на Симеонов? Ако би трябвало да бъдем справедливи, въпреки и належащ, той е прекомерно нечестолюбив. На първо място с текстовете се не разрешава разпространяването на билети, фишове, талони, както и изплащането на облаги в обекти без лиценз от Държавната комисия по
хазарта.

Подобна мярка е в действителност наложителна предвид на настоящето всеобщо разпространяване на талони за присъединяване в лотарийните игри на " Национална
лотария " и " Лотария България ", в които присъединяване има Васил Божков. Ако смяната се одобри, талоните ще могат да се продават единствено в профилирани хазартни обекти - да вземем за пример в игрални зали или в пунктове за приемане на залози, сходни на тези на " Българския състезателен тотализатор " и " Еврофутбол ". Тоест, в бензиностанциите към този момент няма да могат да се оферират „ фантазии ”, вместо ресто от закупеното гориво.

Другата мярка, която също наподобява напълно наложителна, планува ограничение на рекламата за
хазарт. В момента законът не разрешава само директната реклама, което обаче не стопира огромните национални малките екрани нападателно да популяризират “игрите на щастието ” в най-гледаното време. Разбира се, заобикаляйки разпоредбите.

Ключът

Резултатът от откритата малка врата в закона бе константиран неотдавна: по данни на организация " Медия клуб ", " Националната
лотария " на Васил Божков се оказва най-големият рекламодател на телевизионния пазар през 2017, като вложената с тази цел сума възлиза на 23 милиона евро.
Точно в тези данни вероятно се крие отговорът на въпроса за какво малките екрани не предизвикаха “обществен спор ”, както вършат нормално. В тези данни вероятно се крие и един различен ключ - за подчиняването на медиите. Тези данни, дружно с мелодраматичното пояснение на Захари Бахаров, че посредством “Националната
лотария ” хората са почнали да мечтаят, дават пояснение за огромната покруса на българския публичен живот.

Драгият фен в България би трябвало да има фантазии, разпростряли се единствено до търкането на талончета. Именно те са неговият път към щастието. Всичко останало единствено му припомня, че е надълбоко трагичен, тежко ограбен и мощно нищожен.

Зрителят (или другояче казано - жителят, избирателят) не може да има упоритости, просто тъй като няма по какъв начин. Той може да промени ориста си само с търкането на талончета. Защото всичко останало наподобява невероятно. А е невероятно, тъй като няма кой да му опише, че може и иначе. А не може да му опише, тъй като няма къде. А няма къде, тъй като е прекомерно евентуално разказът за другите фантазии да е неразрешен. Не със закон, а поради вероятността най-големият рекламодател да отдръпна рекламите си.

При този медиен (а и всевъзможен друг) пазар има огромна възможност нещата да се случват по този начин: наличието да се диктува от този, който може да заплати най-вече за реклама. И даже самата опасност за отдръпване на тази реклама като нищо може да опразва столчета на публицисти или да “забранява ” тематики. Точно както се случи с плана на Симеонов - той просто не беше разказан. Сякаш не съществува.

Самопризнанието

Милионите, плащани за реклама, са и най-чистата формула на цензурата, най-малко в случай че слушаме обясненията на премира Борисов. А в случай че гледаме наличието на медиите, няма по какъв начин да не предположим, че точно той би трябвало да познава тази формула най-добре - тъй като също се възползва от нея.

Ако продължим да изследваме кои тематики липсват напълно в мейнстрийм малките екрани и изданията, в които “игрите на щастието ” продават фантазии, можем напълно елементарно да създадем извод и кои политически и бизнес фигури са тясно свързани между тях. Без въоръжено око ще се види и какви са ползите им в на пръв взор изолираната от тях тематика за върховенството на закона. Ще забележим и кои политици, публицисти и общественици не са част от “щастието ” на нацията. От щастието на Васил Божков и компания.

Ето за какво приемането на закона е от значително значение. Ограничаването на това „ благополучие " ще отнеме най-малко част от инструментариума за напън върху публичния диалог. Да, с ограничението на рекламата за
хазарт медиите няма да станат по-свободни, нито цензурата ще намалее, нито политиката и бизнесът ще се оказат внезапно по-малко свързани. Но най-малко ще се сътвори първата причина за всичко това.

Поради тази причина е извънредно значимо да следим дали тази “масово ” заявена поддръжка за законопроекта не е в действителност следващият трик, следващият опит за изнудване сред политически и бизнес кръгове, на което нееднократно сме ставали очевидци. Важно е да проследим дали ръководещите ще се огънат пред лобирането на едрия капитал.

А най-после би трябвало да кажем и това: тематиката за
хазарта въобще не свършва с постните текстове, импортирани от така наречен патриоти. Но те са положително начало.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР